Komiteti i Ministrave pĂ«r tĂ« Drejtat e Njeriut nĂ« KĂ«shillin e EvropĂ«s i tha “po” ligjit tĂ« pronave.

Ju informojmë më datë 9 Dhjetor 2015 u zhvillua mbledhja e 1243-të e Delegatëve të Komitetit të Ministrave për të Drejtat e Njeriut, ku u mor vendimi mbi hapat që ka marrë Shqipëria për ekzekutimin e vendimeve të Gjykatës Evropiane për të Drejtat e Njeriut, mbi vendimin pilot “Manushaqe Puto dhe të tjerë kundër Shqipërisë” dhe “Grupi Driza kundër Shqipërisë”.

Në këtë mbledhje Republika e Shqipërisë u përfaqësua nga Avokati i Përgjithshëm i Shtetit të Republikës së Shqipërisë dhe njëkohësisht Agjent Qeveritar pranë Gjykatës Evropiane të të Drejtave të Njeriut, znj. Alma Hicka.

Znj. Hicka nĂ« fjalĂ«n e saj pĂ«rcolli mesazhin e Ministrit tĂ« DrejtĂ«sisĂ« mbi zhvillimet mĂ« tĂ« fundit nĂ« kuadĂ«r tĂ« ekzekutimit tĂ« kĂ«tij grupi vendimesh, duke u ndalur nĂ« miratimin e Ligjit “PĂ«r trajtimin e pronĂ«s dhe pĂ«rfundimin e procesit tĂ« kompensimit tĂ« pronĂ«s”, i cili u miratua nga Parlamenti i RepublikĂ«s me 5 Dhjetor 2015.

Në fjalën e saj, gjithashtu znj. Hicka bëri një pasqyrim të qartë mbi parashikimet e këtij ligji, të drejtat, detyrimet dhe garancitë që ai parashikon për ish pronarët, garanci të cilat janë një risi e ligjit të ri.

Në përfundim të fjalës së Znj. Hicka, një sërë delegacionesh përshëndetën arritjet e autoriteteve shqiptare në kuadër të zgjidhjes së këtij problemi kompleks, mirëpritën miratimin e Ligjit në Parlament dhe shprehën mbështetjen e tyre për Qeverinë Shqiptare, për përfundimin e procesit të kompensimit të pronave, një proces i cili është sa kompleks po dhe aq i vështirë në zbatimin e tij.

NĂ« pĂ«rfundim tĂ« mbledhjes sĂ« Komitetit tĂ« Ministrave pĂ«r tĂ« Drejtat e Njeriut, DelegatĂ«t e kĂ«tij tĂ« fundit dolĂ«n me vendim mbi çështjet Shqiptare, nĂ« tĂ« cilin vunĂ« nĂ« dukje me kĂ«naqĂ«si ligjin pĂ«r ngritjen e skemĂ«s sĂ« kompensimit pĂ«r pronĂ«n e shpronĂ«suar gjatĂ« regjimit komunist, i cili Ă«shtĂ« njĂ« hap shumĂ« pozitiv pĂ«r t’i dhĂ«nĂ« fund problemit tĂ« gjatĂ« tĂ« kthimit ose kompensimit  tĂ« pronĂ«s ish-pronarĂ«ve, dhe inkurajuan autoritetet tĂ« mos kursejnĂ« asnjĂ« pĂ«rpjekje nĂ« sigurimin e infrastrukturĂ«s sĂ« nevojshme teknike dhe logjistike, si dhe burimet e mjaftueshme njerĂ«zore dhe financiare, nĂ« mĂ«nyrĂ« qĂ« skema e kompensimit tĂ« jetĂ« efektive, e shpejtĂ« si dhe tĂ« respektohen tĂ« gjitha afatet ligjore dhe angazhimet.

Intervistë e Avokates së Përgjithshme

Avokatja e PĂ«rgjithshme e Shtetit, znj. Alma Hicka ishte e ftuar nĂ« emisionin “Tonight”, ku ajo dha njĂ« intervistĂ« pĂ«r gazetaren Ilva Tare nĂ« lidhje me institucionin e AvokaturĂ«s sĂ« Shtetit, problematikat e veçanta tĂ« shfaqura gjatĂ« drejtimit 7-mujor tĂ« institucionit si dhe vizionin pĂ«r tĂ« ardhmen e AvokaturĂ«s sĂ« Shtetit Continue reading