Komiteti i Ministrave pĂ«r tĂ« Drejtat e Njeriut nĂ« KĂ«shillin e EvropĂ«s i tha “po” ligjit tĂ« pronave.

Ju informojmë më datë 9 Dhjetor 2015 u zhvillua mbledhja e 1243-të e Delegatëve të Komitetit të Ministrave për të Drejtat e Njeriut, ku u mor vendimi mbi hapat që ka marrë Shqipëria për ekzekutimin e vendimeve të Gjykatës Evropiane për të Drejtat e Njeriut, mbi vendimin pilot “Manushaqe Puto dhe të tjerë kundër Shqipërisë” dhe “Grupi Driza kundër Shqipërisë”.

Në këtë mbledhje Republika e Shqipërisë u përfaqësua nga Avokati i Përgjithshëm i Shtetit të Republikës së Shqipërisë dhe njëkohësisht Agjent Qeveritar pranë Gjykatës Evropiane të të Drejtave të Njeriut, znj. Alma Hicka.

Znj. Hicka nĂ« fjalĂ«n e saj pĂ«rcolli mesazhin e Ministrit tĂ« DrejtĂ«sisĂ« mbi zhvillimet mĂ« tĂ« fundit nĂ« kuadĂ«r tĂ« ekzekutimit tĂ« kĂ«tij grupi vendimesh, duke u ndalur nĂ« miratimin e Ligjit “PĂ«r trajtimin e pronĂ«s dhe pĂ«rfundimin e procesit tĂ« kompensimit tĂ« pronĂ«s”, i cili u miratua nga Parlamenti i RepublikĂ«s me 5 Dhjetor 2015.

Në fjalën e saj, gjithashtu znj. Hicka bëri një pasqyrim të qartë mbi parashikimet e këtij ligji, të drejtat, detyrimet dhe garancitë që ai parashikon për ish pronarët, garanci të cilat janë një risi e ligjit të ri.

Në përfundim të fjalës së Znj. Hicka, një sërë delegacionesh përshëndetën arritjet e autoriteteve shqiptare në kuadër të zgjidhjes së këtij problemi kompleks, mirëpritën miratimin e Ligjit në Parlament dhe shprehën mbështetjen e tyre për Qeverinë Shqiptare, për përfundimin e procesit të kompensimit të pronave, një proces i cili është sa kompleks po dhe aq i vështirë në zbatimin e tij.

NĂ« pĂ«rfundim tĂ« mbledhjes sĂ« Komitetit tĂ« Ministrave pĂ«r tĂ« Drejtat e Njeriut, DelegatĂ«t e kĂ«tij tĂ« fundit dolĂ«n me vendim mbi çështjet Shqiptare, nĂ« tĂ« cilin vunĂ« nĂ« dukje me kĂ«naqĂ«si ligjin pĂ«r ngritjen e skemĂ«s sĂ« kompensimit pĂ«r pronĂ«n e shpronĂ«suar gjatĂ« regjimit komunist, i cili Ă«shtĂ« njĂ« hap shumĂ« pozitiv pĂ«r t’i dhĂ«nĂ« fund problemit tĂ« gjatĂ« tĂ« kthimit ose kompensimit  tĂ« pronĂ«s ish-pronarĂ«ve, dhe inkurajuan autoritetet tĂ« mos kursejnĂ« asnjĂ« pĂ«rpjekje nĂ« sigurimin e infrastrukturĂ«s sĂ« nevojshme teknike dhe logjistike, si dhe burimet e mjaftueshme njerĂ«zore dhe financiare, nĂ« mĂ«nyrĂ« qĂ« skema e kompensimit tĂ« jetĂ« efektive, e shpejtĂ« si dhe tĂ« respektohen tĂ« gjitha afatet ligjore dhe angazhimet.

“Pagesat pĂ«r kompensimin e pronave do jepen me kĂ«ste pĂ«r 10 vite”

Agjencia e Kthimit dhe Kompensimit të Pronave ka njohur të drejtën për kompensim për 26 mijë vendime. Pagesat do të jenë me këste dhe do të kryhen në gjashtë vitet e ardhshme. Ndërkohë që, brenda tri viteve, AKKP- ja duhet të plotësojë shqyrtimin e të gjitha dosjeve që janë pranë këtij institucioni. Drafti që parashikon zgjidhjen e çështjes së pronave pritet të kalojë në qeveri së shpejti. Afatet për pagesat dhe për shqyrtimin e dosjeve janë bërë të ditura nga Avokatja e Përgjithshme e Shtetit, Alma Hicka. Continue reading

Nënshkruhet marrëveshja ndërinstitucionale e bashkëpunimit në fushën e mbrojtjes së pronës

nenshkrimi 2Prokuroria e Përgjithshme, Agjencia e Kthimit dhe Kompensimit të Pronave, Policia e Shtetit dhe Avokatura e Shtetit, në praninë e Kryeministrit të Shqipërisë z. Edi Rama, firmosën një marrëveshje të përbashkët për bashkëpunim ndërinstitucional kundër abuzimit me pronat, më 29 gusht 2015, në Vlorë. Continue reading

Prezantohet Reforma e Kthimit dhe Kompensimit të Pronave

PranĂ« ambienteve tĂ« “Hotel Sheraton” u zhvillua sot prezantimi i ReformĂ«s sĂ« Kthimit dhe Kompensimit tĂ« Pronave nĂ« vendin tonĂ«. GjatĂ« kĂ«tyre 22 muajve qeverisje, bazat e kĂ«saj reforme u hartua nga Agjensia e Kthimit dhe Kompensimit tĂ« Pronave, nĂ«n kujdesin e MinistrisĂ« sĂ« DrejtĂ«sisĂ« dhe AvokaturĂ«s sĂ« PĂ«rgjithshme tĂ« Shtetit, pĂ«rmes asistencĂ«s dhe mbĂ«shtetjes sĂ« KĂ«shillit tĂ« EvropĂ«s dhe ekspertĂ«ve tĂ« BankĂ«s BotĂ«rore.

Continue reading

Intervistë e Avokates së Përgjithshme

Avokatja e PĂ«rgjithshme e Shtetit, znj. Alma Hicka ishte e ftuar nĂ« emisionin “Tonight”, ku ajo dha njĂ« intervistĂ« pĂ«r gazetaren Ilva Tare nĂ« lidhje me institucionin e AvokaturĂ«s sĂ« Shtetit, problematikat e veçanta tĂ« shfaqura gjatĂ« drejtimit 7-mujor tĂ« institucionit si dhe vizionin pĂ«r tĂ« ardhmen e AvokaturĂ«s sĂ« Shtetit Continue reading